Μενού Κλείσιμο

Οικοδομικά υλικά

Ποζολάνη - Θηραϊκή γη

Ποζολάνη

Η ποζολάνη είναι ένα ανόργανο υλικό με ιδιότητες παραπλήσιες με αυτές του τσιμέντου (υδραυλικές ιδιότητες). Μπορεί να προέρχεται είτε από τη φύση (φυσικές ποζολάνες), είτε από τεχνητές πηγές (σκωρία υψικαμίνων, ιπτάμενη τέφρα, silica fume).

Η φυσική ποζολάνη είναι βιομηχανικό ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης (ηφαιστειακοί τόφφοι) και περιέχει υψηλό ποσοστό ενεργού διοξειδίου του πυριτίου αλλά και οξείδιο του αργιλίου – αλουμίνα. Μεγάλη ποικιλία ορυκτών έχουν ποζολανικές ιδιότητες και μπορούν να χαρακτηριστούν φυσικές ποζολάνες. Έτσι λοιπόν, ποζολανικά υλικά είναι η θηραϊκή γη, το κεραμάλευρο και η ελαφρόπετρα. Βεβαίως, το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικές ποζολανικές ιδιότητες και, εν τέλει, αποδίδει διαφορετικές αντοχές.

Αλεσμένη ποζολάνη, αναμιγμένη με άσβεστο και νερό, δημιουργεί ένα είδος τσιμέντου. Αυτό συμβαίνει διότι με την παρουσία της ασβέστου και του νερού, το πυριτικό και η αλούμινα αντιδρούν σχηματίζοντας υδραυλικές ενώσεις, όπως ακριβώς και στο τσιμέντο.

Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων της ποζολάνης έγινε από τους Ρωμαίους. Το όνομά της προέρχεται από το χωριό Pozzuoli (που ονομαζόταν τότε Puteoli) της Ιταλίας στην περιοχή του Βεζούβιου από όπου εξορύχθηκαν σημαντικές ποσότητες από τους Ρωμαίους. Η ποζολάνη ήταν συστατικό του Ρωμαϊκού σκυροδέματος – λατ. opus caementicium το οποίο αποτέλεσε σημαντική καινοτομία των Ρωμαίων στις κατασκευές.

Θηραϊκή γη

Είναι ένα προϊόν εκρήξεων που γίνονται στα ηφαίστεια. Χύνεται από τα ηφαίστεια με τη μορφή της τέφρας και των μύδρων και περιέχει αρκετό πυριτικό οξύ.

Η περιεκτικότητά της σε άσβεστο είναι μικρή. Η θηραϊκή γη ανήκει στην κατηγορία των ηφαιστείων γαιών που έχουν υδραυλικές ιδιότητες. Στην Ελλάδα βρίσκεται στο νησί Θήρα (Σαντορίνη), στα νησάκια Θηρασία και Ασπρονήσι (κοντά στη Θήρα), στη Νίσυρο, και στη Μήλο όπου και γίνεται η εξόρυξή της.

Δείτε την γκάμα Οικοδομικών υλικών τα οποία διαθέτει η Milagro stone!

Επικοινωνία

Ενδιαφέρεστε για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα!