Μενού Κλείσιμο

Καλλιέργεια φυτών σε ελαφρόπετρα

Χρήση ελαφρόπετρας σε Υδροπονικές καλλιέργειες

Χείρα βοηθείας στον Ελληνα αγρότη μπορεί να δώσει η… ελαφρόπετρα. Το μέχρι σήμερα υποτιμημένο πέτρωμα «αναβαθμίζεται» μέσω της αξιοποίησής του στη γεωργία. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα, λοιπόν, από τη χρήση της ελαφρόπετρας σε υδροπονικές καλλιέργειες παρουσίασαν χθες επιστήμονες από τη Γεωπονική Αθηνών.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημήτρη Σάββα σχεδιάζει την πιλοτική χρήση ελαφρόπετρας σε θερμοκήπια υδροπονίας, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια θα παρέχει σε όσους αγρότες αποφασίσουν να δοκιμάσουν αυτήν την εναλλακτική καλλιεργητική τεχνική επιστημονική υποστήριξη. «Ελπίζουμε ότι με το πέρας του μεταβατικού σταδίου οι κατά τόπους γεωπόνοι θα έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβουν τον δικό μας ρόλο» επεσήμανε στην «Κ» ο κ. Σάββας. Παράλληλα, η ομάδα του Γεωπονικού θα παρακολουθεί συστηματικά τις καλλιέργειες και θα συλλέγει δεδομένα για να εξάγει επιστημονικά συμπεράσματα. «Η επιλογή της ελαφρόπετρας είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους Ελληνες αγρότες, δεδομένου ότι μπορούν να την αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή και να παράγουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν» υπογράμμισε ο κ. Σάββας. Υπενθυμίζεται ότι εξόρυξη ελαφρόπετρας γίνεται στο Γυαλί Νισύρου.

Η υδροπονία, η καλλιέργεια δηλαδή φυτών με την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σ’ ένα υπόστρωμα από πορώδες υλικό, διαδίδεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Επίσης, η υδροπονία θεωρείται μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος, αφού περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθιστά περιττή την απολύμανση του εδάφους με χημικά και επιτρέπει τη συλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων νερού και λιπασμάτων. Η ελαφρόπετρα από την άλλη, ένα ηφαιστιογενές υλικό χημικά αδρανές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα σε τέτοιες καλλιέργειες. Το εν λόγω υλικό συμβιβάζει ικανοποιητικά τόσο την ανάγκη συγκράτησης του νερού όσο και τη στράγγιση και τον αερισμό του ριζικού συστήματος, ενώ παράλληλα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια. 

Ιωάννα Φωτιάδη
04/11/2010
Καθημερινή

Διαμοιράστε το άρθρο μας!

Περισσότερα άρθρα στο Blog μας!